17. 12. 08

Sarma - Novoletna jed

SARMA


  • 1 glava kislega zelja
  • 250 g kislega zelja
  • 500 g mletega mesa
  • 100 g prekajene slanine
  • 1 jedilna žlica olja
  • 1 čebula
  • 3 zdrobljeni stroki česna
  • majaron 
  • peteršilj
  • 1 jajce
  • ca. 100 g riža
  • sol
  • poper
  • ½ - ¾ l bistre juhe
  • 1 jedilna žlica moke
  • 1 jedilna žlica paradižnikove mezge
  • 1 čajna žlička mlete sladke paprike
  • 250 g kisle smetane
  • 3 lovorjevi listi
  • kumina (po okusu) 


Zeljnato glavo razdelimo na liste.
V skledo damo meso, jajce, zelišča in česen. Na olju prepražimo narezano prekajeno slanino in čebulo, da postekleni in jo stresemo na meso. Riž kuhamo v osoljenem kropu ca. 4 minute. Odcedimo ga in splaknemo ter ga damo v skledo z mesom. Solimo in popramo, dodamo nekaj žlic juhe ter vse skupaj dobro pregnetemo. Na zeljnate liste polagamo kupčke mešanice mesa in riža, jih zavijemo v sarme in zapičimo zobotrebec. Za kuhanje uporabimo širok, večji lonec, katerega dno pokrijemo z narezanim kislim zeljem. Nanj polagamo sarme, na vrh pa potresemo še ostalo narezano zelje. Potresemo s sladko mleto papriko in kumino ter dodamo lovorove liste in paradižnikovo mezgo. Zalijemo s toliko juhe, da je zelje prekrito in počasi kuhamo 1 uro in pol do dve uri ter po potrebi zalivamo z juho. Nato zamešamo jedilno žlico moke med kislo smetano, prelijemo po sarmi ter kuhamo še 10 minut.

Ni komentarjev:

Objavite komentar