SARMA
- 1 glava kislega zelja
- 250 g kislega zelja
- 500 g mletega mesa
- 100 g prekajene slanine
- 1 jedilna žlica olja
- 1 čebula
- 3 zdrobljeni stroki česna
- majaron
- peteršilj
- 1 jajce
- ca. 100 g riža
- sol
- poper
- ½ - ¾ l bistre juhe
- 1 jedilna žlica moke
- 1 jedilna žlica paradižnikove mezge
- 1 čajna žlička mlete sladke paprike
- 250 g kisle smetane
- 3 lovorjevi listi
- kumina (po okusu)
Zeljnato glavo razdelimo na liste.
V skledo damo meso, jajce, zelišča in česen. Na olju prepražimo narezano prekajeno slanino in čebulo, da postekleni in jo stresemo na meso. Riž kuhamo v osoljenem kropu ca. 4 minute. Odcedimo ga in splaknemo ter ga damo v skledo z mesom. Solimo in popramo, dodamo nekaj žlic juhe ter vse skupaj dobro pregnetemo. Na zeljnate liste polagamo kupčke mešanice mesa in riža, jih zavijemo v sarme in zapičimo zobotrebec. Za kuhanje uporabimo širok, večji lonec, katerega dno pokrijemo z narezanim kislim zeljem. Nanj polagamo sarme, na vrh pa potresemo še ostalo narezano zelje. Potresemo s sladko mleto papriko in kumino ter dodamo lovorove liste in paradižnikovo mezgo. Zalijemo s toliko juhe, da je zelje prekrito in počasi kuhamo 1 uro in pol do dve uri ter po potrebi zalivamo z juho. Nato zamešamo jedilno žlico moke med kislo smetano, prelijemo po sarmi ter kuhamo še 10 minut.
Ni komentarjev:
Objavite komentar