28. 11. 09

Božično Novoletni Recepri

Praznična kulinarika
Ko govorimo o tradicionalni slovenski božično-novoletni kuhinji, večina najprej pomisli na potico in purana. Pri novoletni večerji ne smejo manjkati pršut, tatarski biftek in francoska solata. Kot je običaj ob praznovanjih, moramo ponuditi tudi dobro vino in kot vrhunec silvestrskega večera še z mehurčki bogato penino. Na bogato obloženo praznično mizo lahko postavimo pravzaprav vsako jed, ki nam je pri srcu – morda še posebno takšne, za katere med letom običajno nimamo dovolj časa, saj zahtevajo nekaj več spretnosti za pripravo.

http://farm4.static.flickr.com/3216/3135697746_84f074ed61.jpg


Praznične jedi

Jedilniki iz knjige Kuharica
sestre Vendeline

Kot se za kosilo spodobi in je v hladnih zimskih dneh tudi zaželeno, gostom najprej
ponudimo toplo in okusnojuho z maslenimi zdrobovimi žličniki. Podobno kot v ZDA
je tudi pri nas prava božična jed puran, v našem primeru pečena purica, ki je po
besedah in izkušnjah sestre Vendeline še bolj okusna. K mesu pripravimo mlince in
hrenovo majonezo s smetano. Za sladek zaključek pa še najbolj znana in nepogrešljiva slovenska božična in novoletna sladica – orehova potica.

Juha z maslenimi zdrobovimi žličniki

Za 6 oseb potr­ebujemo:
4 dag masla, 1 jajce,
8 dag zdroba.

Pr­ipr­ava: Maslo dobro umešamo, dodamo jajce in v gladko zmes še zdrob.
Pustimo počivati pol ure, nato z mokro žlico oblikujemo žličnike in jih zaku-
havamo v vrelo juho. Vrejo naj 10 minut, nato posodo odstavimo in pustimo stati 10 minut.


Omaka s hrenom


Za 6 oseb potr­ebujemo:

2 krompirja,
2 jajci,
majonezo,
2 žlici naribanega hrena,
kis,
1 dl kisle smetane.

Pr­ipr­ava: Skuhamo krompir in jajca, oboje pretlačimo in zmešamo. Dodamo majo-
nezo, kis, hren in smetano.Dosolimo po okusu.

Majonezo lahko pripravimo tudi sami. Potrebujemo
1 rumenjak (če mešamo z električnim mešalnikom lahko uporabimo tudi cela
jajca),
1 ali 2 dl olja,
1/2 žličke gorčice,
sol in
poper.

Najprej temeljito zmešamo rumenjake, sol, poper,
gorčico in žlico olja, pustimo počivati 10 minut in nato počasi dodajamo preostanek
olja. Majoneza je gotova, ko se ob dotiku ne prijemlje prstov, če je pregosta, jo
lahko razredčimo s kisom ali limoninim sokom.


Pečena Purica

Za 6 oseb potr­ebujemo:
3 kg težko purico, sol in poper,

za nadev pa:
6 suhih sliv,
srednje debelo jabolko ali košček kutine,
10 dag masla.


Pr­ipr­ava: Purico očistimo in osušimo. Vsaj dve uri pred pečenjem jo znotraj in zunaj natremo s soljo, znotraj še s poprom. V trebušno votlino damo slive in jabolko
ali kutino, nato povežemo noge, zataknemo perutnice in jo s hrbtno stranjo navzgor položimo na mrežico v pekaču. Polijemo jo z vročim maslom in 3 ure pečemo
pri 200 stopinjah Celzija (po eno uro za kilogram teže).
Med peko v pekač prilivamo krop, purico pa mažemo z maslom. Da se meso med peko ne bi izsušilo, ga po potrebi pokrijemo z mastnim papirjem ali alu folijo,
proti koncu pa papir odstranimo in temperaturo zvišamo na 240 stopinj. Purica naj bo v celoti rumeno zapečena, nato pa jo preložimo in jo pred razkosanjem pustimo stati na toplem 15 minut.

Za pripravo omake iz soka poberemo maščobo, primešamo malo moke, popražimo, prilijemo juho in na kratko pokuhamo.

http://photos2.meetupstatic.com/photos/event/9/d/4/0/highres_11020256.jpeg



Različica s kostanji: Purana ali purico lahko namesto s slivami in jabolkom nadevamo s kostanji. Za 3-kilogramskega purana potrebujemo:
50 dag kostanjev,
30 dag zmlete svinjine,
malo olja,
sol,
poper,
rezino kruha
puranova jetra.
Kostanje skuhamo in olupimo. Na olju popražimo mleto meso, primešamo v juhi ali
vodi namočeno krušno sredico, začinimo in temeljito razmešamo. Dodamo cele olupljene kostanje in sesekljana puranja jetra, nato pa nadevamo purana in ga spečemo kot zgoraj.

Orehova Potica

Za kvašeno testo potr­ebujemo:
60 dag moke,
2 dag kvasa,
1 žličko soli,
2 rumenjaka,
5 dag sladkorja,
8 dag masla,
3 dl toplega mleka,
sesekljano limonino lupinico
in 2 žlici ruma.


Za nadev potr­ebujemo: 40 dag zmletih orehov, 6 dag
drobtin, 20 dag sladkorja, po želji polovico žličke mlete
kave, 2 žlici ruma, 12 dag masla, 1/4 l vrelega mleka,
1 jajce in po želji tudi žlico ali dve medu.

Pr­ipr­ava: V skledo damo moko, na sredini naredimo
jamico in vanjo vlijemo kvas. Pomešamo z malo moke,
in ko čez 5 minut vzhaja, ga zmešamo z moko. Na
moko, stran od kvasa, damo sol, prilijemo toplo vodo
in zmešamo najprej z moko, nato še s kvasom. Testo
gnetemo, da postane gladko in se zlahka loči od sklede
in rok. Nato pustimo pokrito in na toplem, da vzhaja.
Vmes pripravimo nadev – orehe zmešamo z drobtinami
(in kavo), zabelimo s tekočim maslom in prilijemo toliko
vrelega mleka, da je nadev gost. Nadev nato pustimo
na toplem vsaj pol ure. Preden nadev namažemo,
dodamo jajce in rum.
Vzhajano testo razvaljamo – če želimo imeti tanko
namazano potico, zvaljamo na tanko, sicer bolj na debe-
lo. Testo namažemo z nadevom, če je ta premehak, po
namazanem potresemo malo mletih orehov ali drobtin.
Na tisti strani, kjer začnemo zvijati testo (kjer bo sredi-
na), namažemo čisto do roba. Tesno zvijemo, položimo v
model, namazan z maslom, in pri tem pazimo, da potice
ne zavijemo. Popikamo jo s tanko iglo, nato pa pustimo,
da vzhaja.
Potico pečemo eno uro in pol, najprej pri 230 stopinjah
Celzija, ko porumeni, temperaturo znižamo na 200 sto-
pinj. Pečeno potico nekaj časa pustimo v modelu, nato
jo previdno zvrnemo na desko. Vrhnjo skorjo namažemo
z oljem, prekrijemo s papirjem in prtom ter pustimo,
da se potica počasi ohladi.




Mlinci

Mlince lahko kupimo ali jih spečemo sami, pripravimo pa jih tik pred kosilom.

Za 6 oseb potr­ebujemo:
35 dag moke,
1 žlico olja,
2 jajci,

za zabelo pa 6 dag masla ali 10 dag ocvirkov
ali na maščobi prepraženo čebulo.


Peka: Iz moke, olja, jajc in vode zamesimo testo, ki naj
bo nekoliko bolj trdo kot testo za rezance. Gladko ga zgnetemo, narežemo na kose in vsak kos pognetemov hlebček. Zvaljamo jih na debelino noževega roba in
položimo na namazan pekač. Pečemo pri 100 stopinjah Celzija, da postanejo svetlorjavi.
Pr­ipr­ava: Pečene mlince razlomimo, jih damo v kozico, poparimo s slanim kropom, v katerem smo prekuhavali ščep kumine in lovorov list. Posodo za 10 minut pokri-
jemo, nato vodo odlijemo in jih zabelimo. Premešamo in damo sveže pripravljene na mizo.

Recepti so povzeti po knjigi Kuhar­ica sestr­e Vendeline
iz knjigarne Vale Novak

Ni komentarjev:

Objavite komentar